GRANDMASTER FLASH De baas der bazen, dé hiphop & scratch-legende

TIJDSCHEMA
21:00 uur – Grandmaster Flash
(dit tijdschema is onder voorbehoud en kan nog wijzigen)

Grandmaster Flash in Leiden

Met gepaste trots presenteert Gebr. de Nobel de baas der bazen, dé hiphop & scratch-legende Grandmaster Flash.

 

Wie is er niet groot geworden met ‘The Message’ en ‘White Lines’.  Tijdens de jaren 70 in the Bronx (New York) maakt hij met twee kopieën van een plaat nieuwe nummers door de drumsolo’s (breaks) aan elkaar te mixen.

Grandmaster Flash wordt beschouwd als de eerste om deze breaks te herhalen door de plaat met zijn hand vooruit en achteruit te duwen. Hij noemt deze techniek ‘cutting’, later wordt het ‘scratchen‘ genoemd. Hij is ook de eerste dj die tijdens het draaien stunts uithaalt, zoals achterstevoren gaan staan en de platen achter z’n rug te scratchen.

Met zijn groep The Furious Five brengt hij in 1981 The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel uit, waarop hij zijn ‘dj-skills’ laat horen. In 1982 scoren ze een hit met The Message, waarin over de moeilijkheden van het leven in de zwarte getto’s gerapt wordt. Dit is volgens velen de eerste hiphopplaat met een sterke sociale boodschap.

In 2007 werd Grandmaster Flash and the Furious Five de eerste hiphopgroep ooit die werd ingewijd in de Rock and Roll Hall of Fame.