SPASMODIQUE + Yokocola

Tijdschema
20.30 – YOKOCOLA
22.00 – Spasmodique
(tijden onder voorbehoud)

In maart 2016 verschijnen de overzichtsbox All And More en het spiksplinternieuwe album Six van de legendarische Rotterdamse band Spasmodique, gevolgd door een reeks optredens door Nederland.

Rotterdam, jaren tachtig: economische crisis, koude oorlog, jeugdwerkloosheid, straten vol dichtgetimmerde panden, drugscriminaliteit. Ondergronds zoekt een even kansarme als a-politieke generatie afleiding en organiseert feesten en concerten. In dat milieu staat, in 1981 een band op die als geen ander de tijdsgeest vertolkt in verpletterend donkere agressieve muziek: Spasmodique. Rotterdam, 2016: economische crisis, depressie en paranoia, jongeren en ouderen zijn kansarm, de koude oorlog herleeft. En Spasmodique presenteert Six; het zesde studioalbum waarin een tijdsgeest opnieuw trefzeker wordt gevangen. Alsof er geen tijd is gepasseerd.

Op Six en op het podium bewijst Spasmodique nog niets aan scherpte te hebben ingeleverd. Ze zijn wat ouder misschien en getekend door de tijd, maar nog altijd metselen Martin Doctors van Leeuwen met Reinier Rietveld een ronkende strakke vloer waarover Arjo Hijmans zijn ragfijne gitaarlijnen mag zetten, soms uitmondend in explosies van overstuurd gitaargeweld. En even explosief is nog de presentatie van zanger-gitarist Mark Ritsema die met zijn rauwe stem een onheilspellend en onmiskenbaar karakter toevoegt aan de sound van de band. In zijn beeldende teksten schildert Ritsema persoonlijke observaties van de zelfkant in een afbrokkelende stad; agressie, wanhoop, psychose, onvervuld verlangen, de duistere kanten van de liefde, vervreemding, eenzaamheid. En altijd hoor je in de composities en de teksten de rivier door het hart van de stad stromen.

Spasmodique werd opgericht door Mark Ritsema (zang en gitaar) en Martin Docters van Leeuwen (bas) en vond twee jaar later zijn definitieve bezetting met Arjo Hijmans (gitaar) en Reinier Rietveld (drums). In het clubcircuit bouwde de band met hun energieke en heftige optredens een ijzersterke live-reputatie op, maakte verschillende albums en ep’s en kreeg een grote schare fans. In de jaren negentig en na de eeuwwisseling ging de band met tussenpozen in winterslaap. Recente concerten bewezen dat Spasmodique nog altijd een trouwe aanhang heeft maar ook jongeren aanspreekt met hun muziek die weer als een handschoen lijkt te passen in dit tijdsgewricht. Daarmee startte het samenstellen van de box met een compleet overzicht van het werk van de Rotterdammers, aangevuld met rariteiten. En ideeën ontstonden voor nieuw werk. Vlotte opnamesessies volgden met als resultaat Six; een titel die uitstraalt dat het album geen eenmalige reünie is, maar een nieuwe stap in de geschiedenis van de roemruchte Rotterdamse undergroundformatie.

Wim Mortier – Muzine

www.spasmodique.nl