THE POSIES + Support: Reiger

Grunge, powerpop, retropop, de inmiddels classic albums dear 23 en Frosting on the beater van The Posies dragen al deze kwalificaties. Feit is dat na ruim 20 jaar de songs de tand des tijds ruimschoots hebben doorstaan. Dream all day wordt nog steeds als een van de beste songs ooit beschouwd. Schrijvers Jon Auer en Ken Stringfellow gingen eind jaren ’90 hun eigen weg om in 2005 weer als The Posies het album Every kind of light uit te brengen. Ken en Jon, inmiddels beiden woonachtig in Frankrijk, blijven sindsdien The Posies combineren met eigen projecten. Auer daarover: “The result being we only do The Posies when we really want to, never because we feel obligated, only when we’re inspired. It makes a world of difference to me. It keeps it fresh and enjoyable and it makes it feel necessary.” En zo is het.

Tijdens de voorbereidingen van de laatste tour kreeg de band twee verliezen te verwerken. in 2015 overleed drummer Darius Minwalla, in 2016 stierf bassist Joe Skyward. Deze immense verliezen weerhielden The Posies er niet van om hun nieuwe album Solid States te releasen, gevolgd door een Europese clubtour. The Posies presenteren zich vandaag als trio: Jon Auer, Ken Stringfellow en een sessie drummer. De bas zal uit de synthesizer komen. Een andere, maar niet mindere dimensie bij The Posies anno 2016.
+ Support: Reiger

Op 23 september verschijnt de debuut-ep van Reiger. Reiger (Mathijs Peeters, 1976) is een meestergitarist met een imposant muzikaal CV . Naast bands als The Gasoline Brothers en Sandusky heeft hij veel gespeeld als sessiemuzikant. Reiger heeft eigenlijk niet meer te bewijzen. Toch bleef er iets knagen. Reiger heeft nummers in zijn hoofd. En die moeten eruit. En zo brengt Reiger uren, soms wel dagen achter elkaar door op zijn zolderkamer in Utrecht, om liedjes te maken. Maar alleen muziek maken is voor Reiger niet genoeg. Muziek maken is één. Maar iets wat is gemaakt bestaat pas als het wordt gehoord. Op je 39e heb je dan twee keuzes: Op de bank gaan zitten en niets doen, of spaarpot ondersteboven en opnemen maar. Reiger’s debuut-ep ‘ Number One’ klinkt zoals je verwacht van een opgesloten muzikant die eindelijk naar buiten mag. Eigenwijs, bonkelig en stekelig, maar ook melodieus, rauw en vuig. Het debuut van Reiger doet denken aan een veel te korte roadtrip door het midwesten van Amerika. De gitaren van Reiger voeren je via country, blues en boogie naar een strakke garagesound. Live krijgt Reiger hulp van een stel rasmuzikanten en klinkt het net zoals op de EP: Rauw, energiek en volwassen.