Ruben Hein
Jazz
18 maart 2022, 19:30

Ruben Hein

OCEANS tour

tickets

Datum

18 maart 2022

Deur open

19:30

Prijs

€ 17,00

Deurprijs

€ 19,00
*incl. servicekosten

De vorige maand verschenen single ‘Guard Down’ bood al een eerste glimp van het nieuwe project van Ruben Hein en nu kondigt hij aan dat het album 'OCEANS' in februari 2022 zal verschijnen met daaropvolgend een clubtournee door Nederland. Met het project verzoent hij zijn twee grootste liefdes: muziek en natuur.

“A storm here is like free jazz or a rock concert. The icebergs are like cellos, double basses, deep synths. The life I’ve seen on this trip is a joyful piano bar. Nature and music give me a sense of direction and purpose. There’s a clear goal in learning and discovering more about them. And that curiosity is like an elixir to me. It’s mine… and I’ll always have it, no matter what happens.” - Ruben Hein Voor zijn nieuwste project verzoent Ruben Hein zijn twee grootste liefdes: muziek en natuur. Begin 2020, vlak voordat de pandemie uitbreekt, bevindt Ruben zich op een boot in de Zuidpool, omgeven door eindeloze zeespiegels, pinguïnkoloniën, walvissen en verlaten nederzettingen.

Tijdens deze Artist In Residency legt hij de eerste ideeën vast voor zijn nieuwe project. Tijdens het creatieve proces van zijn vorige album ‘Groundwork Rising’ herontdekte Ruben zijn andere originele liefde: de natuur – en in het bijzonder de vogels die hij vroeger met zijn moeder bewonderde, verrekijker binnen handbereik. “Ik vraag me voor lange tijd af waarom ik het eigenlijk zo leuk vind. Het tapt op een bepaalde manier in op mijn diepste gevoelens. Ik krijg dezelfde energie van muziek als wanneer ik met mijn verrekijker naar vogels kijk. Als ik op het podium sta of als ik een liedje schrijf: ik krijg het gevoel dat ik iets gevonden heb. Het eureka-gevoel.” Ruben vroeg zich gelijktijdig af of er een manier zou kunnen bestaan om die twee diep gekoesterde interesses met elkaar te combineren.

In 2020 ging hij op expeditie naar de Zuidpool aan boord van het zeeschip de Hondius. De ervaringen van deze bijzondere Artist In Residency werden intrinsiek verweven in de nieuwe muziek van Ruben. Zijn nieuwe single ‘Guard Down’ is ontsproten uit die euforische, emotioneel beladen tijd aan het uiteinde van de wereld. Ruben’s verwondering ging gepaard met een besef: hoe overweldigend de natuur ook is, het is tegelijkertijd een fragiele levenscyclus die eenvoudig verstoord kan worden, met desastreuze gevolgen. Single ‘Guard Down’ legt de nasleep vast van het grote avontuur in Antarctica: een hypnotiserend nummer dat pleit voor meer bewustzijn richting je directe omgeving: hoe het besef van de elementen zoveel nieuwe verrijking kan bieden binnen het dagelijkse bestaan. ‘Guard Down’ heeft qua arrangement het karakter van een specifieke route: een ontdekkingsreis zonder vaste bestemming. “Muziek kan je zodanig overweldigen dat het je eerder overkomt. Een verplaatsing van A naar B...en soms kom je onderweg een liedje tegen.

Bij de natuur merk ik diezelfde energie verplaatsing bij mij. Dat gaat hand in hand.” Tijdens het opnameproces omarmt Ruben de troost en de verwondering van het altijd onderweg zijn, de constante intuïtieve beweging. In plaats van een specifiek kader en thema uit te snijden, volgt hij de impuls die natuurlijkerwijs opwelt in het bijzijn van producer Ferdy van der Singel en studio-compagnons Wessel Herbschleb, Julian du Perron en Nicky Hustinx. Op deze verzameling liedjes komt Rubens veelzijdigheid en rauwe talent als artiest meer naar voren dan ooit: een volledige overgave aan de roes van ideeën en richtingen. De opwinding en de angst, de afstand en de nabijheid. Ruben Hein laat zijn nieuwsgierigheid voor het leven aan het roer. Over Ruben Hein

Ruben Hein is een gevierd popmuzikant, componist, presentator en orkestleider. Hij heeft vier studioplaten op zijn naam staan: Loose Fit (2010), Hopscotch (2013), Dressed Up (2014) en Groundwork Rising (2018). Daarnaast bracht hij in 2011 een live album uit met het Metropole Orkest. Ook was hij een tijdje lid van de bekende Britse indie-formatie Fink. Ruben won meerdere Radio 6 Soul & Jazz Awards in 2012 en 2013 en met zijn album Hopscotch won hij de Edison publieksprijs. Recentelijk is Ruben twee jaar artistiek leider geweest bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Bij het grote publiek is Ruben vooral bekend dankzij zijn deelname aan het tv-programma Wie Is De Mol? en Linda’s Zomerweken. Ruben componeerde de soundtrack van de driedelige docuserie Op De Vlucht, dat het verhaal van zijn familie vertelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rubens komende muziekproject is geïnspireerd op een expeditie naar Antarctica. Er is bovendien een documentaire over dit artistieke hoofdstuk in de maak, geregisseerd door Hubert Neufeld

background texure