Studium Generale #1
Cultuur
7 mei 2019

Studium Generale #1

50 jaar woodstock - drie avonden 'peace & music'

Prijs

gratis

In 2019 jaar is het exact een halve eeuw geleden dat het festival der festivals losbarstte: Woodstock Music & Art Fair. Deze drie dagen van ‘vrede en muziek’ toverden in de zomer van ‘69 het boerengehucht Bethel om in de bruisende vrijplaats van de bloemenminnende ‘love generation’. Bijna een miljoen jongeren gingen op bedevaart naar Bethel, waarvan de helft het festival uiteindelijk echt bereikte. Hoewel bekende namen als The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan ontbraken, waren er legendarische optredens van onder meer Jimi Hendrix, Jefferson Airplane, Canned Heat, Grateful Dead en Crosby, Stills, Nash & Young.

Het zijn echter niet alleen de muziekoptredens die het festival een belangrijke plek in de Amerikaanse cultuurgeschiedenis bezorgden. Voor velen is het  festival synoniem aan de idealen en denkbeelden van de hippie-tegencultuur. Woodstock was de plek waar de Amerikaanse langharige, wietpaffende en vrije liefde bedrijvende jeugd zich openlijk verzette tegen maatschappelijke mores en de preutse burgermoraal. Ook klonken er protestliederen tegen de oorlog in Vietnam en waren er veel voorvechters van de burgerrechtenbeweging aanwezig. Na de festivalfilm en dubbelplaat waait het Woodstock-virus ook over naar andere landen. In 1970 vindt het Holland Pop Festival plaats in het Kralingse Bos: een driedaags popconcert naar Amerikaans voorbeeld.

In de maand mei staat Studium Generale stil bij vijftig jaar Woodstock. In samenwerking met poppodium Gebr. de Nobel organiseren we daarom een speciale lezingenreeks. Verdiep je tijdens drie avonden in de verhalen achter het festival en geniet van de muziek van Woodstock.


Check hieronder het programma voor deze editie

Studium Generale #1

PROGRAMMA 7 MEI

Norbert Peeters, filosoof, docent en programmamaker bij Studium Generale

Tijdens de eerste lezing frissen we het geheugen op. Waarom was Woodstock niet in het dorpje Woodstock? Hoe idealistisch was het festival? En hoe spoelde er een kilo cocaïne van het podium? Deze vragen en meer zullen door Norbert Peeters beantwoordt worden, waarbij hij feit van fictie onderscheidt. Ook zal hij stilstaan bij een dieper liggend vraagstuk. Waar komt de drang vandaan om de samenleving te ontvluchten, al is het maar kort, en een utopische commune te stichten? Oftewel, wat zijn de filosofische wortels van het muziekfestival?

I Had a Dream - Hoe wit was Woodstock?
Dr. Eduard van de Bilt, universitair docent Algemene Geschiedenis, Universiteit Leiden
 

Met de Civil Rights Act van 1964 en 1968 komt er op papier een einde aan de segregatie in de Verenigde Staten, maar in de praktijk verandert er weinig. Tot overmaat van ramp wordt een jaar voor het Woodstock-festival de voorvechter van de zwarte burgerrechtenbeweging, dominee Martin Luther King, vermoord voor zijn hotelkamer in Memphis, Tennessee. Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo zien we in de muziekwereld de opbloei van Motown en op Woodstock treden zwarte artiesten op. Tijdens zijn lezing vertelt Eduard van de Bilt over de opkomst van de burgerrechtenbeweging en de raciale segregatie in de Verenigde Staten in relatie tot ontwikkelingen in de muziekindustrie.

Gideon Roggeveen en Erik Olijerhoek draaien vinyl

Studium Generale #1
background texure